27 Eylül 2012

Seçmek ya da Seçmemek!


Duman sigaradan çıkar ve geri dönmez. Yoğurt ile salçayı karıştırırsanız tekrar ayıramazsınız. Seçim yapmak zordur çünkü seçim yaptıktan sonra geri dönemezsiniz. Bizde bu yüzden ne zaman seçim yapmamız gerekse ne zaman karşımıza bi yol ayrımı çıksa öylece kalırız hangisini seçeceğine karar vermenin zorluğu içinde.

Hiçbir seçim yapmadığımızda ise her şey ihtimaller çevresinde döner durur. Mr. Nobody filmindeki başkarakter Nemo’nunda dediği gibi ‘Satrançta yapılabilecek en iyi hamle, hamle yapmamak olursa buna zugzwang denir. Doğru seçimi yapmanız gerekir fakat hiçbir seçim yapmadığınızda her şeyi mümkün kılarsınız.’ Önünüzdeki masanın üzerinde iki tabak olduğunu ve her ikisinde de farklı sevdiğiniz yemekler olduğunu düşünün. Tek seçim hakkınız var ve hangisini yiyeceğinize karar veremiyorsunuz. Bu durumda ikisine de el sürmediğiniz takdirde ikisini de yiyebilme ihtimaliniz var. Yani seçim yapmayarak mümkün kılınan ihtimalleri öldürmemiş oluyosunuz. Farkındayım biraz kompleks bi konu ve laf salatası yaptığımın da farkındayım fakat bi düşünün derim size. İşin içinden çıkabildiğiniz de size ‘afiyet olsun’dan başka söylenecek pekte bişey kalmıyor gibi :)

Ama seçilen her yol doğru yoldur yani biz kendimizi telkin etmek adına seçimlerimizden sonra kendimize bunu söyler dururuz. Çünkü seçemediğimizde aklımızın kalması, seçtiğimizin bi anlam ifade etmemesine sebep olur. Ha ille aklımız kalacakta değil seçimleriyle gayet mutlu hayatlar sürdüren pek çok insan tanıyorum kendim de bu insanlara dahilim. Yeri gelmişken havamı da basıyım dedimdi.
Peki, hiç düşündünüz mü sigara dumanı sigaradan ayrıldıktan sonra neden tekrar geri dönmez? Evrenin dağılma teorisine göre moleküllerin birbirinden ayrılma bilmemnesi falan filan işte neyse düşünmeyin zaten böyle şeyleri. Çünkü nasılsa bazı şeyleri ne kadar düşünsek de bi sonuca varamamakla birlikte elimizden yapacak bişey de gelmiyor.

Sigara dumanının sigaradan ayrıldığında onu geri döndürememek gibi..

Ha eğer bu işe çok takarsanız, sigara dumanının sigarayı terk ettikten sonra ona geri döndüğünü görmeyi çok isterseniz, sigara dumanının sigarayı terk ettiği anı görüntüleyen bi videoyu açıp geriye doğru izleyin kafanız rahatlasın. Denedim oluyo la. Valla.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder