8 Kasım 2016

Hayvanları Sevin Ulan!


Sokak köpeklerinin yanından öylece geçip gidebilen insanları yadırgıyorum. Hatta köpek gördüğünde yolunu değiştiren ya da yolun karşı tarafına geçen insanları olağanüstü yadırgıyorum. Ben yol üzerinde gördüğüm köpeklere dokunmadan, selam vermeden, yüzüme bir gülümseme takılmadan geçip gidemiyorum. Bu kafede, bu bahçede, bu sokakta, bu bilmemnerde lütfen hayvanlara yiyecek vermeyin, alıştırmayın yazan yerleri ispirto döküp yakmak geliyor içimden. Siz nasıl görmezden gelebiliyorsunuz gerçekten anlam veremiyorum.
Bakın abartmıyorum hayvanları sevmeyen insanları gerçekten anlamıyor ve ciddiye alamıyorum. 'Sivmik zirindi diğilim' diyenleri de kendi içimde öyle tiye alıyor öyle dalga geçiyorum ki bunu yüzünüze söylemiyorsam bile bilin istedim.
Bazen beni bir kaldırıma oturmuş elimdeki poşetin içinden bişeyler çıkarıp bi yandan kedileri besleyip bi yandan onlarla konuştuğumu gören insanlarda beni yadırgıyor olabilir ama inanın umrumda bile değil bu durum. Ben her günün sonunda 'bugün de tüm sokak hayvanlarını doyuracak kadar zengin olamadım' diye üzülen, emekli olup 'kırk kedili teyze' olacağım günlerin hayalini kuran insanım. Size abartı gelen bu hayvan sevgim benim yüzde doksanımı oluşturuyor. Çok şükürdü bende böyle insandım ve binci çik titliyim.

29 Ocak 2016

Varlığıma Sevgilerle!

Kadın olmak enteresan şey.
Öğretmenliğe başlamadan önce bilmezdim.
Etrafında çokça öğrencilerin var ve insan kendini kovanlar dolusu ballar içinde hissediyor. Aynı zamanda filler kadar suyla dolu, koala gibi sevdiği bir şeye sarılmış, dinozorları hatırlayacak kadar eskiye dayanan ve çiçek desenli bir elbiseye sığınmış bukalemun gibi hissediyor. Öğretmenlik harika şey. Neyse konumuz bu değil.
Kadın olmak deyince “zaten hep maskülen bir tiptim ben” repliğimi atıyorum içimden. Hatta şu ecnebilerin tomboy dedikleri tipten. Hiç ellerimi zarif bir şekilde çantalardan sarkıtamadım. 20’lerimde kendime havalı bir derinlik katayım diye üç beş sigara girişimim de olmadı mesela. Olanların da elinde patladığını gördüm. Herkesi Fransızlaştıran sigara, o yaşlardaki hatunların elinde tarlada çalışmaya 2 dakika ara vermiş hissi veriyordu.
Topuklu ayakkabıları hiç anlamıyorum, onlar benim hızımı kesiyorlar.
Üniversitede staj deneyimlerimiz sırasında resmi kıyafet konseptine uygun olsun diye giydiğim topuklu ayakkabılarımı gören bir arkadaşım ‘hareket edene kadar çok zarif görünüyorsun, kendini slow motion modunda tut bence’ yorumunu getirmişti.
Tüm bunların sebebini tabii ki biliyorum.
Şu koskoca ağzımdan yerli yersiz hapşırır gibi fırlayan gülümsemelerim! Bu da beni çocuklaştırıyor çünkü.
İşte böyleyim ben.
Kadınsı şeylere pek vakti olmayan, kendini zor tutan bir gülüşe sahip olan bir kız çocuğu. Kolayca gülüveren, hem de karnından bir yerden.
Hatta bazen neşemden, enerjimden sinir bozan, koşar adım yürüyen, yürür gibi seksek oynayan, sevmediği insanları sever gibi yapmayan, kusurlarını da marifetlerini de kendine saklamayan, basit sevgi dolu bir rutinden başka bir şey istemeyen bir çocuk…
İnsanların benden kadınsı şeyler beklemesi beni kendi gözümde sıkıcı yapıyor çünkü. Hem zaten biz kadın halimizle, kendi kablolarımızdan hangisini kesince patlamadığımızı bulabilmiş değiliz. Kırmızı mı, mavi mi, kırmızı mı, mavi mi… Bazen kırmızıyı kesince duruyor düzenek bazen maviyi. Bazen bakıyoruz o kablolar mavi ya da kırmızı değilmiş meğer yeşille bordoymuş. ‘Bunlar kimi kandırıyor’ diye isyanı başlatınca da ‘hah patladı’ oluyoruz. Sonra neden sıkıcıyız, neden kararsızız, neden konuşuyoruz, neden konuşmuyoruz falanlar filanlar…
Kadın olmak zor yani. Baya zor.
Neyse ki hayat benim uzun zaman çocuk kalmama yardım etti.
Yetişkinlerin üzerinde saatlerce kaç megabyte hafızası varsa uğruna feda ettikleri çoğu şey bana sıkıcı geldi hep.